GLOMMANS SMÅSTUGEFÖRENING
INFO/KONTAKT
STARTSIDA

Vad händer
HISTORIK

Bra att veta
OM OSS

Stadgar
KARTA

Bildgalleri

BRA ATT VETA

Föreningen Glommans Småstugor

Etablerad 1948 i Örebro Stad

Medlem i Föreningen Glommans Småstugor

Föreningen Glommans Småstugor bildades 1948. Inom området finns idag 53 stugor Sedan 2005 har hälften av stugorna vid Föreningen Glommans Småstugor skiftat ägare. Detta fakum är det främsta skälet till att denna information sammanställs och presentras på vår hemsida.

Varje stugägare har tecknat ett arrendeavtal med Örebro kommun som äger marken, varför stugägaren betalar en årlig arrendeavgift till kommunen.

Samtliga 53 stugägare är också, enligt arrendeavtalet, medlemmar i Föreningen Glommans Småstugor.

Medlemmarnas engagemang och aktiviteter är föreningens hjärta. Stugägarnas årliga medlemsavgifter är avgörande för föreningens ekonomi och därmed områdets skötsel.

För allas trivsel måste vi följa dels våra enskilda avtal med Örebro kommun, arrendeavtalet, dels föreningens stadgar, vilka återfinns på annan sida.

Som medlem är Du med och bestämmer

Föreningen Glommans Småstugor är en ideell förening som är demokratiskt uppbyggd. Det innebär att Du som är medlem kan vara med och diskutera och besluta om verksamheten. En gång om året har föreningen ett årsmöte - vanligtvis i början av juni - där medlemmarna beslutar om verksamheten och ekonomin. Dessutom väljer man de som skall vara med i föreningens styrelse samt olika funktionärer. Personerna i styrelsen ansvarar för föreningens löpande verksamhet fram till nästa årsmöte. Styrelsen ser också till att man i föreningen följer stadgarna som är skrivna regler om föreningens verksamhet. För att vår ideella förrening skall fungera väl bör så många som möjligt bland stugägarna vara med för att dra sitt "strå yill stacken" och gärna delta i föreningens arbets-/ städdagar och övriga aktiviteter. Alla stugägare är mycket välkomna!

Anslagstavla med kallelser och protokoll

Inför årsmöte, arbets-/städdagar, fester, tipspromenader och övriga aktiviteter anslås meddelanden på föreningens anslagstavlor strax innanför de båda infarterna från Glomman. Även styrelseprotokoll anslås på dessa tavlor.

Arbets-/städdagar

När styrelsen kallar till arbets-/städdagar hoppas vi på Ditt deltagande med att hjälpa till att bl.a. rensa sly på de allmänna områdena, dvs mellan tomterna, längs vägarna och i dikena - inte den egna tomten. Även flera andra uppgifter är nödvändiga för trivseln på området. Den städavgift som varje stugägare debiteras återbetalas till fullo om man deltar vid säsongens båda arbets-/städdagar. Se vidare "Medlemsavgift".

Vd lågt deltagande tvingas Föreningen att hyra in hjälp. Vid större arbeten med vägar och diken som fordrar maskinell hjälp, liksom vid t ex grusinköp, kan styrel- sen vid årsmötet begära ytterligare extra debitering av varje stugägare.

Eftersom bara ett 20-tal av stugägarna de senaste åren deltagit i arbets-/städdagarna återstår varje år ett "överskott" för föreningen på intäktskontor "Städavgifter". Detta "överskott" är avsett för att köpa externa tjänster som är nödvändiga för att kunna erbjuda stugägarna körbara vägar sommartid, dikeshantering, borttagning av sly, fällning av mindre träd och transporter mm.

Arrendeavtalet med kommunen

Varje enskild stugägare erbjuds av kommunen bl.a. dels upplåtelse av mark, dels tillförsel av dricksvatten till pumphuset. Arrendeavtalet reglerar även vad vi får och inte får göra inom området. Föreningen Glommans Småstugor äger inte juridiskt ansvar för innehållet i arrendeavtalet mellan arrendator och Örebro kommun. Nedan följer dock påminnelser om delar av arrendeavtalets innehåll - för alla stugägares trivsel!
  • Byggnad måste vara brandförsäkrad
  • Vid försäljning av stuga måste jordägaren, dvs Örebro kommun, underrättas. Det är också viktigt att Föreningens styrelse blir informerad.
  • Det är varje stugägares ansvar att underhålla stugan och den egna tomten så att grannar inte störs av dåligt skött egendom. Tomten får inte nyttjas som upplagsplats för bilar, bildelar, husvagn och liknande.
  • Stora träd får ej fällas utan markägarens tillstånd. Örebro kommun har meddelat att det är helt oacceptabelt att bryta mot detta förbud. Konsekvenserna kan bli att Föreningen själv får bekosta kommunens all framtida trädfällning inom området.

Föreningsaktiviteter

Vår festplats vid Mesvägen utnyttjas till bocciaspel och aktiviteter som fritidskommitten ordnar. Föreningens stugägare har tidigare årligen haft två fester tillsammans, sillsexa och kräftskiva samt en tipspromenad med efterföljande korvgrillning. Kom gärna med förslag på ytterligare eller förändrade aktiviteter till någon person i föreningens sryrelse!

Föreningens egendom

Föreningen äger de båda toalettbyggnaderna, förrådet vid festplatsen, samlingstält, stolar, bord, bänkar, kolgrillar, röjsåg och gräsklippare mm.

Hastighetsbegränsning

Inom området gäller en hastighetsbegränsning på 20 km/tim. Var aktsam!

Hundar

Hundar får absolut inte gå lösa inom området.

Medlemsavgift

Vid Föreningen Glommans Småstugor är för närvarande medlemsavgiften 900(?) kr per år. Medlemsavgiften är sedan uppdelad i
  • dels en föreningsavgift, 600 kr,
  • dels en städavgift, 300 kr.

Föreningsavgiften används för att betala bl.a.

  • till kommunen för sophantering,
  • leverans av dricksvatten till stugägarna från områdets pumphus, inklusive dess elförsörjning under sommarhalvåret,
  • kontroll och reparation av föreningens vattenledningar inom området, vår och höst, samt
  • skötsel av toaletter och römning av latrincisterner.
Städavgiften kan återbetalas. Deltar en person per stuga vid en arbets-/städdag återfås 100 kr av ovanstående 300 kr. Deltar en person per stuga vid båda arbetsstäddagarna återfås hela städavgiften om 300 kr. Förslag föreligger om att öka denna årliga städavgift. Samma princip om återbetalning gäller i så fall även detta förslag. Se vidare ovan under rubriken "Arbets-/ Städdagar".

Medlemslista - kompletteringar och rättelser

Vi har tillgång till ytterst få e-posradresser till stugägarna. Vi önskar få tillgång till så många e-postadresser som möjligt bland föreningens medlemmar. Var snäll och meddela kompletteringar och rättelser till Inger, stuga 52.

Postlåda sommartid

Postadressen till området är:
Glommans Småstugeområde
Pl 5220
702 21 ÖREBRO
Ankommande post finns i en röd brevlåda vid infarten från Glomman vid Ringvägen. Den stugägare som först hämtar sin post från vägen tar med samtlig återstående post upp till brevlådan vid pumphuset. När post läggs i denna brevlåda vid pumphuset så fälls den vita pinnen ned så att andra stugägare ser att post kommit. Det är sedan upp till var och en att titta efter sin egen eventuella post.

Röjsåg

Föreningen äger en röjsåg som medlemmarna kan hyra. Prata med den festplatsansvarige, Ingvar, stuga 50.

Sopor

De sopkärl som finns inom området är dels grå för restavfall, dels bruna för komposterbart avfall. Tömning av kärl sker under tiden maj-september, på torsdagar, udda numrerade veckor.

De sopkärl vi förfogar över får alltså bara användas till restavfall och komposterbart avfall. Det komposterbara avfallet samlas i bruna påsar som sedan läggs i den bruna tunnan. I den tunnan får inget annat läggas! De bruna påsarna finns att hämta vid de båda gemensamma toalettbyggnaderna.

Viktigt att tänka på! I Örebro kommun sorteras allt avfall. Därför får följande avfall absolut inte läggas i våra kärl eller bredvid dessa såsom

  • kartonger, tidningar, glas och metall,
  • trädgårdsavfall,
  • miljöfarligt avfall som målarflärgsrester, elektronik och batterier samt
  • grovsopor.
Dessa sopor måste varje stugägare själv forsla bort till någon återvinningsstation inom kommunen. Missköter vi detta blir Föreningen fakturerade för kommunens ökade kostnader.

Toalettbyggnader

Föreningen erbjuder två toaletter inom området, vid Mesvägen och Ringvägen/Grenvägen. Regelbunde skötsel av toaletterna handhas av utsedd funkrionär inom Föreningen. Latrintömning sker två gånger per år av inhyrd entreprenör. Observera att till toaletterna får endast avsedd vätska användas, inte mull.

Trivsel

För att trivas riktigt bra vid Glommans Småstugor behövs - förutom i Ditt eget hus och vid Din egen tomt - ett visst engagemang i hela områdets skörsel och drift och Ditt deltagande i föreningens aktiviteter.

Vatten

Inom området finns endast sommarvatten. Påsläpp sker omkring 1 maj och avstängning omkring 1 oktober. Det är Örebro kommun som ansvarar för påsläpp respektive avstängning av vattnet till pumphuser. Därefter är det Föreningens vattensvariga som ser till att vattnet sätts på respektive stängs av till områder.

Föreningen ansvarar for tillsyn och eventuella reparationer av vattenledningar endast fram till varje tomt. En förutsättning för att Föreningens vattenansvariga skall kunna göra en del av sitt jobb är att alla stugägare har sin "huvudkran" tillgänglig utomhus.

Vattning av gräsmattor

Vattna inte gräsmattan torra somrar eftersom brunnen har begränsad vattenkapacitet. Tänk på att gräsmattan återhämtar sig snabbt vid regn.

Vägunderhåll

Örebro kommun har inget ansvar för vägarna inom området. Det är Föreningen som ansvarar för att vägar och diken hålls i gott skick.

TILL TOPPEN